Rekommendationer

Fondavgifts rekommendationer till småsparare. Dessa rekommendationer bygger på prisbelönad ekonomiforskning och råd från svenska myndigheter.

Vad vi rekommenderar

Finansbranschen är mycket kreativa i att hitta nya sätt att ta dina pengar. Vad finansbranschen ger får råd är inte förenligt med vad forskningen säger är bäst för dig som småsparare. Finansbranschen vill ofta sälja på dig dyra och komplicerade sparprodukter. Följ istället dessa tumregler när du sparar till din pension eller annat långsiktigt sparande:

Lönsamt

Välj aktiefonder

Aktier har historiskt sett gett högre avkastning på lång sikt än andra typer av sparande, som räntefonder. Genom att välja aktiefonder kan du ta del av den långsiktiga tillväxten på aktiemarknaden.

Passivt

Välj indexfonder

Många aktiva fondförvaltare kan inte slå indexfonder efter avgifter över tid. Indexfonder kostar mindre än aktivt förvaltade fonder och ger en god långsiktig avkastning.

Brett

Välj globala fonder

Genom att investera i globala fonder sprider du risken och får god avkastning till lägre risk. Att äga aktier från hela världen gör att du inte är beroende av enskilda länders eller marknaders utveckling.

Billigt

Välj låga avgifter

Höga avgifter urholkar avkastningen över tid. Sparande med låga avgifter gör att du får behålla mer av din avkastning. Håll koll på fondavgifter och andra avgifter i ditt sparande.

Vad du ska undvika

Bankernas dyra sparprodukter

Detta är sparprodukter som bankrådgivare (säljare) försöker lura på småsparare till en väldigt hög avgift. Om en rådgivare försöker sälja på dig dessa uppgifter ska du vänligt men bestämt tacka nej.

  • Strukturerade produkter
    Komplexa, dyra och ofta riskfyllda sparprodukter som aktieobligationer, kreditkorgsobligationer och valutakorgsobligationer.
  • Dolda indexfonder
    Bankernas egna fonder som har avgifter liknande aktivt förvaltade fonder, men som i praktiken bara följer ett aktieindex.
  • Dyra fondandelsfonder
    Fonder som investerar i andra fonder, så kallade fond-i-fond. Dessa är ofta mycket dyrare än vanliga indexfonder.

Mycket riskabla sparprodukter

Du bör undvika rent spekulativa tillgångar som snabbt kan tappa allt värde. Det kan vara lockande att tro att du kan tjäna snabba pengar, men den som blir rik är oftast är bara utfärdaren av produkterna.

  • Hävstångsprodukter och certifikat
    Produkter med extremt hög risk, som hävstångsprodukter och certifikat. De handlar om spekulation i prisrörelser och kan snabbt leda till stora förluster, samtidigt som de har höga avgifter.
  • Kryptovalutor
    Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor har kurser som svänger kraftigt på kort tid, och det finns risk för stora förluster. Marknaden är också relativt oreglerad, vilket gör den mer utsatt för bedrägerier.

Endast för hobbysparande

Egna val av fonder och aktier

Börsen kan vara kul, men du som småsparare kommer troligen inte prestera bättre än börsen som helhet. Om du vill investera aktivt på börsen bör du bara göra det för en mindre summa som du har råd att förlora och se det som en hobby.

  • Aktivt förvaltare fonder
    Fonder som förvaltas aktivt och som fokuserar på exempelvis enskilda branscher eller enskilda länder. Dessa har en dyrare fondavgift och högre risk, jämfört med indexfonder.
  • Enskilda aktier
    Att sätta ihop en egen aktieportfölj kan vara lockande, men det är ofta både tidskrävande och riskabelt. För att hantera risker, följ gärna Aktiespararnas gyllene regler. Du betalar varje gång du köper och säljer med en avgift som kallas courtage.

Börshandlade produkter

Börshandlade köps och säljs likt aktier på börsen till en avgift (courtage). Kurserna rör sig hela tiden när börsen är öppen, till skillnad från vanliga fonder där kursen normalt sätts en gång per dag.

  • Börshandlade fonder (ETF)
    Fonder som handlas på börsen likt aktier. När du köper och säljer betalar du avgifter (courtage). Det finns många olika börshandlade fonder med olika riskprofiler.
  • Börshandlade råvaror (ETC)
    Fonder som kopplas till prisutvecklingen på flera eller en specifik råvara, som metaller, olja eller mat. Priset på råvaror är svårt att förutsäga och du betalar köp- och säljavgifter (courtage).
Warren Buffert

Warren Buffett

”By periodically investing in an index fund, for example, the know-nothing investor can actually out-perform most investment professionals.”

Berkshire Hathaway Chairman’s Letter 1993

Vad forskningen säger

Finansbranschen är duktiga på marknadsföring. Men marknadsföring är inte alltid tydlig med vad forskningen säger är bäst för dig som småsparare. Så skippa finansbranschens marknadsföring, följ istället den Nobel-prisade forskningen…

Harry

Markowitz

Markowitz utvecklade teorin om effektiv portföljteori, som säger att för att uppnå bästa möjliga avkastning för en viss risknivå bör du kombinera olika typer av investeringar. Ju mer risk du är beredd att ta, desto högre avkastning kan du förvänta dig. Aktier är mer riskfyllda än obligationer (räntor), men de har också större potential för högre avkastning.

Pristagare Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, år 1990

William

Sharpe

Sharpe har gett namn till den så kallade Sharpekvoten. Den hjälper dig att förstå hur mycket avkastning du får för den risk du tar. En högre Sharpekvot innebär att du får mer avkastning för varje enhet risk, vilket gör att du kan jämföra olika investeringar och välja den som ger bäst avkastning i relation till den risk du är beredd att ta.

Pristagare Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, år 1990

Eugene

Fama

Fama utvecklade effektiva marknadshypotesen, som säger att all tillgänglig och offentlig information redan är inprisad i aktiekurser. Det innebär att det är mycket svårt att slå marknaden genom att förutsäga aktiekurser, eftersom priserna snabbt justeras för ny information.

Pristagare Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, år 2013

Daniel

Kahneman

Kahneman visade genom sin forskning att människor inte alltid fattar rationella beslut när de investerar, särskilt under osäkerhet. Vi känner till exempel större smärta av förluster än glädje av vinster, vilket kan leda oss att hålla fast vid dåliga investeringar längre än vi borde.

Pristagare Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, år 2002

John C. Boogle

”Index funds eliminate the risks of individual stocks, market sectors, and manager selection. Only stock market risk remains.”

The Little Book of Common Sense Investing

Myndigheter

De svenska myndigheterna har liknande råd som beskrivs ovan. Här är ett axplock av myndigheter.

Finansinspektionen

”Trots att det på marknaden i dag finns ett stort utbud av enkla och billiga produkter finns det fortfarande ett antal produkter som är direkt olämpliga att investera i för de flesta konsumenter. Detta kan tyda på ett marknadsmisslyckande där dåliga och ineffektiva produkter inte väljs bort och försvinner från marknaden.”

– Rapporten Konsumentskyddsrapport 2023

Besök Finansinspektionen

Konsumentverket

”Marknaden för långsiktigt sparande är en av de mest problematiska marknaderna för konsumenter i Sverige. /…/ Det är svårt för konsumenter att förstå de skillnader som finns mellan olika sparprodukter, bland annat i hur de är konstruerade, dess risknivå och avkastning.”

– Rapporten Långsiktigt sparande – en ojämställd marknad

Besök Konsumentverket

Pensionsmyndigheten

”Ett tips är att spara i globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,2 procent i totala avgifter per år. I globala aktiefonder sprids risken över hela världen och olika branscher och sparandet blir inte känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas. En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter.”

– Rapporten Spara till pension som företagare

Besök Pensionsmyndigheten

Oberoende sparprofiler

I Sverige finns många andra aktörer, vid sidan av Fondavgift, som rekommenderar en liknande investeringsstrategi. Här är några exempel.

RikaTillsammans

”Månadsspara regelbundet, långsiktigt och automatiskt i en billig, bred, global och passiv aktieindexfond eller fondrobot. Balansera risken med ett sparkonto med insättningsgaranti eller en billig, bred, och valutasäkrad räntefond. Sitt därefter still i båten. Var lat, passiv, oengagerad, ointresserad och oinloggad för att om 10-20 år, sannolikt ha tjänat mer pengar än de flesta. Gå och titta på fotboll.”

– Jan Bolmeson

Besök RikaTillsammans

Småspararguiden

”Om du skulle fråga Nobelpristagare i ekonomi så skulle de nog säga tre saker: ha maximal aktieexponering, diversifiera så mycket som möjligt och håll nere kostnaderna.”

– Patrick Siegbahn

Besök Småspararguiden

Pensionsnyheterna

”Låt inte banken eller någon rådgivare styra över ditt val av placeringar. De fonder banken säljer är ofta så kallade aktiva fonder. Aktiva fonder som grupp slår inte index på sikt. Några kan göra det, men det är på samma sätt som när du spelar tärning. Du kommer att kunna få fem sexor några gånger. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att aktiva fonder skulle slå passiva fonder – på lång sikt.”

– Mikael Nyman

Besök Pensionsnyheterna